Dyrektor Szpitala w Ostrowie Wlkp. wydał oświadczenie w sprawie śmierci kobiety w ciąży

– 3 sierpnia 2020 r. Szpital w Ostrowie Wielkopolskim nie mógł przyjąć pacjentki na oddział Ginekologiczno-Położniczy z powodu jego zamknięcia decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (…) w związku z wykryciem u części pracowników oddziału zakażenia wirusem SARS-CoV-2 – informuje w wydanym oświadczeniu dyrektor Dariusz Bierła. To odpowiedź na wydany wcześniej komunikat Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia w tej sprawie.

Dyrektor Bierła zaprzecza również, jakoby Szpital w Ostrowie Wielkopolskim odmówił przyjęcia pacjentki na Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii, dowodzi równocześnie, że pacjentka została przywieziona do ostrowskiego szpitala 3 sierpnia nie o godz. 14.10 (jak informuje Ostrzeszowskie Centrum Zdrowia), a o godz. 16.10 ,,w stanie nagłego zatrzymania krążenia, w trakcie czynności resuscytacyjnych prowadzonych przez zespół karetki transportowej, a następnie zespół anstezjologiczny i kardiologa ostrowskiego szpitala”. Niestety mimo wysiłku lekarzy pacjentka zmarła.

Wcześniej, w opublikowanym komunikacie https://www.pulstygodnia.pl/powiat-ostrzeszowski/komunikat-ostrzeszowskiego-centrum-zdrowia-w-sprawie-zgonu-pacjentki-w-ciazy/, prezes Ostrzeszowskiego Centrum Zdrowia poinformował o tym fakcie, nie podał jednak powodów, dlaczego tak się stało.

Zostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Pin It on Pinterest