OSTRZESZÓW: Konkurs ,,Na największą wielkopolską pyrę oraz najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka”

Ważący 2,022 kg ziemniak, którym pochwaliła się Kinga Włodarz z Michałowa Drugiego w powiecie kaliskim zdobył tytuł największej wielkopolskiej pyry w konkursie, jaki odbył się  w Zespole Szkół Nr 1 w Ostrzeszowie. Za najsmaczniejszą potrawę, której głównym składnikiem jest ziemniak uznano tarte kluski z mięsem – kulinarne dzieło  Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania.  

W minioną sobotę w Ostrzeszowie odbył się konkurs ,,Na największą wielkopolską pyrę oraz najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka”. – Powszechnie wiadomo, że Wielkopolska jest regionem, który z tej pyry słynie – podkreślał Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. – Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs na największą pyrę oraz potrawę z pyry chce w ten sposób promować regionalne dziedzictwo kulinarne.

W pierwszej z konkurencji, do której zgłoszono 19 ziemniaków, palma pierwszeństwa przypadła ważącej ponad 2 kg pyrze, jaka wyrosła w jednym z gospodarstw w Michałowie Drugim w powiecie kaliskim, a którą przywiozła do Ostrzeszowa Kinga Włodarz. Na drugim miejscu uplasował się ziemniak Jana Szukalskiego z Rososzycy (1,512 kg), a na trzecim okaz (1,272 kg), jakim pochwaliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Potworowa.

Kinga Włodarz tłumaczyła, że ziemniak potrzebuje przede wszystkim wody. – Ziemniaki muszą być nawadniane, szczególnie w ostatnich latach, kiedy występuje susza – mówiła. – Nie mają zbyt wysokich wymagań glebowych, można je sadzić na tych lepszych, ale i tych gorszych ziemiach.

W konkursie na najlepszą potrawę, której głównym składnikiem jest ziemniak komisja doceniła tarte kluski czyli kartacze z mięsem – kulinarne dzieło  Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania. Jury wyróżniło również barszcz biały na żeberkach z ziemniakami (KGW w Przytocznicy) i kopytka ze szpinakiem (Stowarzyszenie ,,Szansa dla Trzebienia”z gminy Łęka Opatowska). Doceniono też tacę z ziemniakami (pączki ziemniaczane, pierogi ruskie i krokiety ziemniaczane) Julii Jaubczak z ZS Nr 1 w Ostrzeszowie.

Organizatorami konkursu byli: Samorząd Województwa Wielkopolskiego, Powiat Ostrzeszowski oraz Zespół Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Ostrzeszowie. RED



Zostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Pin It on Pinterest