Menu główne

Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania rozdała gąski i gąsiorki (FILM)

Już po raz dziesiąty Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania” zorganizowało akcję rozdawania piskląt gęsi. W miniony poniedziałek 285 piskląt zostało przekazanych przedstawicielom 9 Kół Gospodyń Wiejskich, które wyraziły chęć udziału w akcji.

– Już od 14 lat w Ostrzeszowie organizowany jest Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi, a od 10 lat rozdajemy małe pisklęta gęsi – mówi prezes Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania Krystyna Sikora. Pomysłodawcą przedsięwzięcia jest Marek Semberecki, który jako pierwszy był sponsorem piskląt gęsi, które trafiły do gospodarstw na terenie powiatu ostrzeszowskiego. –  Te pisklęta rozdaliśmy Kołom Gospodyń Wiejskich, gospodarstwom przyzagrodowym i gospodarstwom agroturystycznym – tłumaczy Sikora.

Skąd ten pomysł? – Chcieliśmy, aby gęsi wróciły na zagrody – tłumaczy Marek Semberecki. – Do małych, drobnych gospodarstw, gdzie jest dużo niezagospodarowanych małych ogródków, gdzie te gęsi sobie super radzą. (…) Przed domami mamy bardzo ładnie, bo drzewka, krzaczki rosną, a z tyłu często jest już trochę gorzej, bo są takie gospodarstwa mniejsze, morga czy dwie, gdzie te gęsi, jeśli znajdzie się takie stadko 10-15 sztuk zrobią nam porządek, bo to takie naturalne kosy…

Pani Grażyna Semberecka jest sekserką. –   Zanim rozdamy te gęsi, to Grażynka je segreguje, żeby w jednym pudełku nie były tylko same panie gąski czy panowie gąski, tylko żeby było to zróżnicowane – tłumaczy Krystyna Sikora.  – Grażynka robi również wyśmienite potrawy z gęsi, m.in. kiełbaski, ale przede wszystkim robi też piękne wielkanocne kraszanki z gęsich jajek – dodaje.

– Gąski są ciemne, a gąsiorki jasne – wyjaśnia pani Grażyna. – A to, że mamy te gąski przyzagrodowe to jest bardzo cenne, zdrowotne, bo my wiemy, co te gąski jedzą, my wiemy, co im dajemy, stąd te mięso z gąsek jest bardzo dobre, bo kupując w sklepie tak naprawdę nie wiemy, czym ten drób jest karmiony. A tutaj mamy swoje, bardzo zdrowe mięso – dodaje.

Okazuje się, że gęsina to dziś bardzo poszukiwany towar. – Mięso gęsi jest super dobre, najlepsze, jakie jest dostępne na rynku – przekonuje Marek Semberecki. Jego spożycie w Polsce wzrosło w przeciągu ostatnich kilkunastu lat z 17 do 300 gram na jednego mieszkańca. – Czyli 20-krotnie zostało zwiększone spożycie mięsa gęsiego w Polsce – podkreśla Marek Semberecki.  WK






Zostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked as *